image
image
image
image
image
image
image
image

Látnivalók Győr kerületeiben

Nádorváros:

 

Baross Gábor híd
A Nádorvárost a Belvárostól elválasztó, a vasúti pályák felett átívelő hidat a sétálóutcához hasonlóan a város szülöttéről, a reformkor kiváló közlekedési miniszteréről nevezték el.

Megjelenítés térképen

 

 

Egykori Frigyes laktanya
A Baross Gábor híd után rögtön - az egykori, műemlékvédelem alatt álló Frigyes laktanya helyén - az osztrák-magyar Leier Csoport szépen felújított központját találjuk.

Megjelenítés térképen

 

 

Szent Imre templom
Az Erzsébet liget szomszédságában álló, modern templom bejáratát Kovács Margit kerámiamunkája díszíti, míg a Szent Imre-oltár Borsos Miklós alkotása.

Megjelenítés térképen

 

 

Nádorvárosi evangélikus templom
A templombelső Schima Bandi, híres győri kovácsmester keze munkáit (feszület, gyertyatartók) és Borsos Miklós által készített keresztelőmedencét rejti.

Megjelenítés térképen

 

 

Szent Kamillus templom
A templom freskói és a Szent Kamillt ábrázoló főoltárkép a firenzei Antonio Capacci munkája.

Megjelenítés térképen

 

 

Stációk
A Kálvária utcában található számos barokk szoborfülke alkotója Wittwer Márton Athanáz tiroli karmelita szerzetes. A hétstációs keresztutat a győri jezsuiták hozták létre, hogy Krisztus szenvedéstörténetét bemutatva tartsák távol a bűntől a felnövekvő ifjúságot.

Megjelenítés térképen

 

 

Kálvária-domb
A domb valaha kelta, majd római temető, a középkorban kivégzőhely volt. Tetején a Golgota-szoborcsoporthoz széles kőlépcsõ vezet fel, ahol a megfeszített Krisztus és a két lator keresztjét találjuk.

Megjelenítés térképen

 

 

 

Marcalváros:

 

Szentlélek-templom
A modern templomépítészet egy ragyogó példáját találjuk a Pápa felé vezető 83-as út kivezető szakasza mentén. A főként helyi és nemzetközi hívők adományaiból 1987-ben felépült templom ékességei az üvegablakok és a vörösfenyőből épült tetőszerkezet.

Megjelenítés térképen

 

 

 

Ménfőcsanak:

 

Bezerédj-kastély
A ménfői puszta földesurai, a tatai Eszterházy grófok építették a kastélyt, ami később a Bezerédj-család tulajdonába került.
1989-től az épületben működik a Ménfőcsanaki Művelődési ház, a Galgóczi Erzsébet emlékszoba és a Sulyok Vince irodalmi emlékhely.

Megjelenítés térképen

 

 

Galgóczi Erzsébet emlékszoba
A kastély egyik mellékszárnyában került kialakításra a város szülöttének, a XX. század híres írójának emlékszobája, ahol személyes tárgyak, újságcikkek, kéziratok dokumentálják tartalmas életét.
Megjelenítés térképen

 

 

 

Szabadhegy:

 

Szent Anna római katolikus templom
A templomot Szent Anna tiszteletére 1903. június 7-én szentelték fel. Belsejét Samodai József festőművész által készített öt freskó díszíti.

Megjelenítés térképen

 

 

Rózsák tere
Győr kedvelt zöldterülete. A téren, melyen faragott, díszes kapu áll, nevéhez híven gyönyörű rózsák sokasága, játszótér, kutyafuttató várja az odalátogatókat.

Megjelenítés térképen

 

 

Víztorony
2003-ban készült el Győr legújabb, 43 méter magas víztornya. A kilátóhoz lépcsőn (267 lépcsőfok) lehet feljutni évente két alkalommal, amikor a vízművek egy kiállítással egybekötve megnyitják a tornyot.
Megjelenítés térképen

 

 

 

Kismegyer:

 

Kismegyeri csata emkékműve
1809. június 14-én az akkori Megyer faluban csapott össze Napóleon francia császár serege a magyar és osztrák nemességgel. A vesztes magyar oldal elesetteinek emlékét díszes emlékmű őrzi a 82-es út mellett.
Megjelenítés térképen

 

 

 

Gyárváros:

 

Jézus Szíve római katolikus plébániatemplom
A vöröskőből emelt épület díszes üvegablakai Árkayné Sztehlo Lili alkotásai.

Megjelenítés térképen

 

 

Mátyás-szobor
Lebó Ferenc alkotását a reneszász király megkoronázásának 550. évfordulóján avatták fel a Mátyás Király téren.

Megjelenítés térképen

 

 

ETO Park
Győr labdarúgócsapatának, a Győri ETO FC-nek modern komplexumát jelöli az elnevezés, ami a pályák és a stadion mellett bevásárlóközpontot, hotelt, sportgimnáziumot, kollégiumot is magában foglal.

Megjelenítés térképen

 

 

Xantus János Állatkert
Az állatkert 100 állatfaj több mint 700 egyedét nagy kifutóterületeken, az eredeti életterükhöz hasonló körülmények között mutatja be.

Megjelenítés térképen

 

 

Audi Aréna Győr (Magvassy Mihály Sportcsarnok)
Az Európa szerte híres és népszerű győri női kézilabdacsapat, a Győri Audi ETO KC hazai meccseinek és számos sport és kulturális rendezvény helyszíne a létesítmény.

Megjelenítés térképen

 

 

 

Révfalu: a Szigetköz tájegység részeként Révfalu Győr talán legszebb természeti környezetben fekvő városrésze.

 

Kossuth híd
A Mosoni-Dunán átívelő híd mindkét hídfőjét turulszobrok díszitik. A helyiek által gyakran csak Révfalusi hídként emlegetett hídról mindkét irányba csodás panoráma tárul elénk.

Megjelenítés térképen

 

 

Jedlik híd
A dinamó, a szódavíz (fröccs) győri feltalálójáról elnevezett új városi hidat 2010-ben adták át a forgalomnak. Az esti órákban színpompás fényárba varázsolja a Mosoni-Duna és a Rába torkolatát.

Megjelenítés térképen

 

 

Széchenyi István Egyetem

A győri szakemberképzés zászlóshajója a Széchenyi István Egyetem. Padjaiban több ezer hallgató kap európai szintű oktatást a tudományok számos területén. Az Európai Uniós forrásból megvalósuló fejlesztések eredményeként egy modern, minden igényt kielégítő Inno Share - Új Tudástér várja a kampusz területén az érdeklődőket.

Megjelenítés térképen

 

 

 

Újváros:

 

5 templom utcája (Kossuth Lajos utca)
Egész Európában páratlan, hogy öt felekezet egy azon utcában építsen teplomot. Győr Újváros városrészében a görög katolikus, római katolikus, evangélikus és református templomban, valamint a zsinagógában minden évben a barátságos egymás mellett élést ünneplik az Öt templom Fesztiválon.

 

 

Zsinagóga
A nyolcszög alaprajzú imaház 1868-1870 között épült, akkoriban Közép-Európa szerte hasonló zsinagógák mintájául szolgált. A szépen felújított épület ma a Széchenyi István Egyetem Richter János Zeneművészeti Karának ad otthont, emellett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum XX. századi magyar festészetet bemutató Vasilescu gyűjteményének és számos koncertnek helyszíne.

Megjelenítés térképen

 

 

Görög katolikus (rác) templom
A törökök elől menekülő rác családok 1727-ben építették ma is álló, barokk templomukat, mely a délszláv népi építészeti szokásokhoz igazodva nem az utcafronton, hanem a házak között elkerítve található. Különösen szép a templom ikonosztáza.

Megjelenítés térképen

 

 

Római Katolikus plébániatemplom
A római katolikus felekezet temploma 1836-41 közt épült klasszicista stílusban Fruhmann Antal tervei szerint az egykor itt állt evangélikus templom helyén. Szentélyében 1858-ból származó szép falfestmények láthatók.

Megjelenítés térképen

 

 

Evangélikus Öregtemplom
A II. József türelmi rendeletének megfelelően zárt udvarban, torony nélkül felépített klasszicista templom, melynek ékessége Orlai Petrich Soma oltárképe, valamint a az oltár előtt álló vörös homokkőből faragott keresztelőkút.

Megjelenítés térképen

 

 

Református templom
A késő historizáló neogót stílusú templom 1905-ben épült. A saroktorony tűhegyes sisakját messziről észre lehet venni. A templom belső kialakítása egységes hatású, monumentális csarnokterét gótikus díszek gazdagítják.

Megjelenítés térképen

 

 

 

Sziget:

 

Római katolikus plébániatemplom
A kerület főterén, a Simor János püspök terén találjuk a Szent Rókusnak szentelt barokk templomot.

Megjelenítés térképen

 

 

Wurda-ház
A lakóházat Zichy püspök építette kamarásának 1790-ben, copf stílusban. Később a régi szigeti kereskedődinasztia, a Wurda család birtokába került.

Megjelenítés térképen

 

 

 

Likócs:

 

Audi Hungaria Látogatói Központ

A győri Audi Hungaria Motor Kft. 2010-ben nyitott, új Látogatói Központja egyedülálló betekintést enged a a motorgyártásba és a már-már hungarikummá vált sportautó, a TT és az A3 Cabriolet készítésébe. Előzetes regisztrációhoz kötött: www.audi.hu

Megjelenítés térképen

 

 

 

Győrszentiván:

 

Római katolikus templom
A településrész legrégibb és egyben egyik legszebb épülete a katolikus templom, mely 1737 körül épült barokk stílusban.

Megjelenítés térképen

 

 

Kincsesház
Az egykori falu legrégebbi házában, az 1852-ben épített nádfedeles, döngölt padlójú „Kincsesházban” napjainkban helytörténeti gyűjtemény működik.

Megjelenítés térképen

 

 

 

Gyirmót:

 

Achilles park
A festői szépségű Holt-Marcal partján, tájvédelmi körzet szomszédságában helyezkedik el az egyedülálló hangulatú Achilles Tó Szabadidőpark és Üdülőfalu.

Megjelenítés térképen

 

 

Római katolikus templom
1769-ben épült barokk stílusban.

Megjelenítés térképen

 

 

 

Bácsa:

 

Piéta-szobor
Az 1883-as árvíz során bukkantak a barokk szoborra helyi halászok, melyet ma kis kápolnában őriznek.

Megjelenítés térképen

 

 

Kisbácsai római katolikus templom
A második világháború utáni években épített templom hatalmas felületű üvegablakai híresek.

Megjelenítés térképen