image
image
image
image
image
image
image
image

EuroVelo6 győri szakasza

Bevezető szakasz a Szigetközből

 

Győrújfalut elhagyva a Mosoni-Duna mellett haladva a Hédervári úton érjük el Győrt. Az 1954-es szigetközi árvíz emlékműve és a Széchenyi István Egyetem épületei mellett elhaladva a Rónay Jácint utcán keresztül érkezünk a Kossuth hídhoz. A hídon áttekerve változatlanul egyenesen haladva jutunk el a Dunakapu térre.

 

 

 

Az EuroVelo6 győri szakaszának látnivalói:

 

Dunakapu tér: Győr megújult, impozáns tere a város új közösségi helyszíne. A megszépült téren rendezett, egységes képet mutató termelői piac működik minden kedden és pénteken.

 

Schwarzenberg-Pálffy-szobor: A Kossuth híd mellett álló szobor Schwarzenberg Adolfot és Pálffy Miklóst ábrázolja, akik vezetésével a magyarok 1598-ban, 4 éves ellenséges uralom után visszafoglalták a győri várat a töröktől.

 

Vaskakas: a kerek ivókút széljelzője, a Vaskakas a város török legendáját őrzi.

 

Kreszta–ház: a XVII. század műemléképület Kreszta János fűszerkereskedő háza volt. Jelenleg Kovács Margit (1902-1977), győri születésű kerámiaművész életmű-kiállításának helyszíne.

 

Jedlik–csobogó: a szódásüveg formájú díszkutat Jedlik Ányos bencés szerzetes, a szódavíz feltalálójának tiszteletére állították.

 

Gutenberg tér – Frigyláda szobor: a győri barokk egyik legszebb emléke, melyet III. Károly király emeltetett 1731-ben az oltári szentségen esett sérelem kiengesztelésére.

 

Aranyhajó cégér: A Dr. Kovács Pál utca sarkán álló ház bejárata felett lóg az Aranyhajó-cégér, Schima Bandi győri iparművész alkotása (1938).

 

Széchenyi tér: az impozáns barokk főtér a város életének, rendezvényeinek központja, Közép-Európa egyik legszebb barokk tere.

 

Mária-oszlop: Buda töröktől való visszafoglalásának emlékét őrzi (1686).

 

Bencés épületegyüttes: A Loyolai Szent Ignác bencés templomot, a rendház és a gimnázium épületét jezsuiták építették a XVII. században. A rend feloszlatása után (1802) a bencések lettek az épületegyüttes tulajdonosai. A kolostor részeként ma is eredeti funkciójában működik a korai barokkos díszítésű patikamúzeum, benne Petz Aladár egykori győri orvos találmányával, a gyomorvarrógéppel.

 

Apátúr-ház (Széchenyi tér 5.): 1741–1742-ben Sajghó Benedek pannonhalmi főapát által építtetett barokk palota jelenleg múzeumként működik.

 

Vastuskós ház (Széchenyi tér 4.): nevét a sarokerkélye alatt álló fatuskóról kapta, melybe a Győrben megforduló iparoslegények egy-egy szöget vertek győri tartózkodásuk emlékéül. A vastuskó valójában a 1830-as évektől itt működött fűszerkereskedés megmaradt cégére.

 

Esterházy-palota (Király u. 17.): az épület középkori eredetű apró házak összeépítésével a XVIII. században nyerte el mai formáját. Jelenleg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum központi kiállítóhelye.

 

 

 

 

 

Kivezető szakasz

 

A Széchenyi térről a Czuczor Gergely utcán megyünk tovább, az Árpád utca kereszteződéséig, ott balra fordulva haladunk egyenesen, a körgeometriás jelzőlámpás csomópontig (Árkád bevásárlóközpont körforgalom).

 

Győri Nemzeti Színház: az épület külső oldalfalait Victor Vasarely op-art alkotásai díszítik. A színház előadások széles skálájával várja a közönséget, a nemzetközileg elismert Győri Balett otthona.

 

Az Árkád melletti csomópontból a Fehérvári út irányába haladunk tovább. A Fehérvári útról balra fordulva a Vágóhíd utcán folytatódik az útvonal, majd a következő kereszteződésben jobbra fordulva a Kandó Kálmán utcán megyünk tovább.

 

A Kandó Kálmán utcát követve a Hűtőházi utcára érkezünk, ezen az úton egyenesen haladva balkéz felől vár minket egy kiépített kerékpáros út, melyen elérjük a Vonal utcát, amely végén egy körforgalom található. Ebből a körforgalomból az Egressy útra fordulunk, ezen út végénél balra kanyarodva a Vasútsor utca vezet ki a városból.